Місто

З квітня житомирян очікує підвищення вартості проїзду, а з червня не можна буде розраховуватися готівкою

28 March 2024, 16:09

З квітня проїзд у житомирському громадському транспорту коштуватиме дорожче. Відповідне рішення прийняли 28 березня на позачерговому засіданні міськвиконкому.

Необхідність збільшити вартість проїзду аргументують зростанням цін на електроенергію, пальне та інші складові тарифу.

«Управлінням були проаналізовані наступні фактори, які вплинули на перегляд тарифу: серед інших великих міст України тариф у Житомирі, чинний тариф, є один з найменших. Щодо структури тарифу, то у міському електротранспорті основна частина – це заробітна плата працівників та електроенергія. По заробітній платі з 2022 року відбулося підняття на рівні 9% від 6 500 грн до 7 100 грн. Також є графік щодо електроенергії», – говорить в.о. начальника управління транспорту і зв’язку Микола Єрмаков.

«У 2022 році ціна дизельного пального, бензину та інших пально-мастильних матеріалів – у межах 30 грн, а зараз у межах 50-52 грн. Комунальне підприємство наразі закуповує дизель дешевше ніж 50 грн, але ми бачимо зростання майже на 70%. якщо говорити про розрахунок на одного пасажира у наших тролейбусах, трамваях та автобусах, то собівартість перевезення одного пасажира становить – 27 гривень 33 копійки», – каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Отже, з наступного тижня в тролейбусі та трамваї, якщо розраховуватися транспортною карткою проїзд коштуватиме – 8 грн, банківською карткою – 10 грн. В автобусі транспортною карткою коштуватиме – 13 грн, а банківською – 14 грн. Готівкою в будь-кому транспорті доведеться платити 15 грн.

«На 2 гривні у нас збільшується вартість електронного квитка в електротранспорті. Банківська картка залишається без змін. І зараз прийнято рішення, яке розбите на два етапи, щодо вартості готівки й разового квитка. Було прийнято рішення об'єднати, зробити однаковим в автобусних маршрутах в комунальних і приватних, і в електротранспорті – це наші тролейбуси, трамваї. Вартість – 15 гривень. Якщо говорити про автобусні перевезення в комунальному і в приватному автобусах, це 13 гривень електронний квиток, 14 гривень банківська картка без змін, і разовий квиток 15 гривень. Учні, студенти, у нас в електротранспорті при чинному тарифі залишаються проїзні квитки – це 45 гривень і 90 гривень, збільшується вартість», – заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Крім того, влада прийняла рішення вивести готівку з транспорту, тому з 1 червня діятиме разовий квиток за QR кодом, який можна буде придбати в терміналах.

«Готівку сьогоднішній в електротранспорті приймають водії, на мою думку, це неприпустимо, тому і планується вивести разовий квиток, щоб вивести повністю готівку, щоб наші перевезення в Житомирі й оплата за проїзд була повністю прозорою, щоб ми мали аналітику і розуміння всіх, без винятку, наших пасажирів, яка кількості, скільки категорій. Ми практично бачимо на сьогодні всі категорії громадян, які користуються електронним квитком, окрім готівкової оплати», – говорить Олександр Шевчук.

З 1 червня зміняться й правила перевезення деяких пільгових категорій. Зокрема, пенсіонери за віком та особи з інвалідністю III групи безкоштовно зможуть їздити в електротранспорті лише з 10:00 до 16:00.

«З 1 червня 2024 року планується вести пільговий проїзд в ранішні години, це пільгова вартість за 5 гривень з 10:00 до 16:00 безоплатно, але ми це говоримо тільки за пенсіонерів за віком і за людей з інвалідністю III групи», – сказав заступник Житомирського голови.

Нагадаємо, перед засідання виконкому міська рада інформувала, що погодинна оплата проїзду та разовий квиток будуть відтерміновані до 1 червня.

Як повідомляв Житомир.info, з 13 серпня 2022 року, подорожчав проїзд в громадському транспорті Житомира. 12 лютого 2024 року у Житомирі відбулася зустріч з приватними перевізниками щодо вартості проїзду у громадському транспорті: серед представлених розрахунків, найбільша ціна за перевезення одного пасажира – 26 грн 64 копійки. У міській раді наголошували, що підвищити вартість проїзду готові до 15 грн, але не більше. 11 березня 2024 року заступник мера Олександр Шевчук розповідав, що наприкінці березня житомирян очікує підвищення вартості проїзду в громадському транспорті. Крім того, в тролейбусах, трамваях та автобусах більше не можна буде розрахуватися готівкою за проїзд. У міській раді вже підготували відповідний проєкт рішення, який мають розглянути на найближчому засіданні виконкому.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд вартість проїзду транспорт Шевчук Єрмаков  
Матеріали по темі